Lompat ke konten

Cara Menjalankan Skrip pada Boot pada Raspberry Pi

  1652400602

  Terdapat banyak sebab anda ingin menjalankan skrip Python, apl atau jenis skrip lain (cth: skrip Bash) setiap kali Raspberry Pi anda but. Mungkin anda mempunyai robot atau peranti IoT yang perlu bersedia untuk melaksanakan tugas sebaik sahaja Raspberry Pi menghidupkannya. Atau mungkin anda hanya mahu program tertentu berjalan di latar belakang pada setiap masa dan tidak mahu perlu melancarkannya secara manual pada setiap sesi.

  Terdapat beberapa cara untuk memulakan skrip secara automatik pada but Raspberry Pi, tetapi yang paling mudah ialah menggunakan crontab, ciri penjadualan yang turut membolehkan anda menetapkan skrip untuk dijalankan pada masa tertentu.

  Cara Menjalankan Skrip pada Raspberry Pi Boot

  1. Edit senarai crontab anda dengan menaip:

  Anda boleh melancarkan crontab tanpa memasukkan sudo, tetapi jika anda melakukannya, anda tidak akan dapat menjalankan skrip yang memerlukan keistimewaan pentadbir. Malah, anda mendapat senarai crontab yang berbeza jika anda tidak menggunakan sudo jadi jangan lupa untuk terus menggunakannya atau tidak menggunakannya.

  2. Pilih nano jika anda digesa untuk meminta editor.

  Satu fail dibuka.

  3. Tambahkan baris pada penghujung fail yang berbunyi seperti ini:

  Baris itu harus bermula dengan @reboot yang memberitahunya untuk dijalankan setiap kali anda but Raspberry Pi. Jika skrip Python, anda perlu meletakkan arahan untuk melancarkan penterjemah python atau python3 diikuti dengan laluan penuh ke skrip Python anda. 

  Jika ia adalah skrip Bash atau apl lain, letakkan laluan penuh kepadanya.

  4. Simpan dan keluar. Dalam nano, anda melakukannya dengan menekan CTRL + X, menjawab Y dan menekan Enter apabila digesa.

  5. Jadikan skrip anda boleh laku jika ia adalah skrip Bash. Skrip Python tidak perlu boleh dilaksanakan kerana penterjemah python sudah ada. Anda boleh membuat sebarang skrip boleh laku dengan menaip 

  Jika anda ingin mengalih keluar skrip anda daripada crontab, cuma taip sudo crontab -e sekali lagi dan alih keluar atau ulas baris itu. Ambil perhatian bahawa, jika anda sedang membina projek yang tidak memerlukan anda menggunakan persekitaran bertingkap, anda boleh menyimpan sumber sistem dengan mengkonfigurasi Raspberry Pi untuk but ke baris arahan dengan memasukkan sudo raspi-config dan kemudian menavigasi ke Boot Options – > Desktop / CLI dan memilih Console Autologin.

  Cara Autorun Skrip atau Apl dalam GUI Raspberry Pi

  Jika anda ingin skrip atau apl anda dijalankan pada permulaan Raspberry Pi dalam GUI bertingkap, ikut langkah ini.

  1. Cipta fail bernama myapp.desktop (atau sesuatu yang lain .desktop) dalam direktori /etc/xdg/autostart/.

  2. Gunakan reka letak berikut dalam fail myapp.desktop. 

  Letakkan arahan dan sebarang parameter pada baris Exec=. Sebagai contoh, untuk penyemak imbas Chrome membuka ke halaman web, anda akan meletakkan “chromium-browser [URL]”. Jika apl anda memerlukan kebenaran sudo, anda boleh meletakkan sudo dalam arahan Exec. 

  Untuk menjalankan skrip dalam tetingkap terminal, gunakan lxterminal diikuti dengan parameter –command dan petikan berganda dengan “/bin/bash -c ‘MYCOMMANDS HERE; /bin/bash”’. Sebagai contoh, untuk melancarkan skrip python3 yang memerlukan kebenaran sudo, anda akan menggunakan: 

  Itu akan melancarkan tetingkap terminal dalam persekitaran bertingkap semasa but dengan skrip anda berjalan di dalamnya. Setelah skrip selesai (atau anda membatalkannya dengan menekan CTRL+C), anda tetingkap terminal akan kembali ke gesaan. Jika anda mahu tetingkap terminal ditutup sendiri setelah skrip selesai, anda boleh meninggalkan ;/bin/bash pada penghujungnya.

  Menjalankan skrip dalam tetingkap terminal seperti ini boleh membantu, kerana jika skrip Python pada gelung tidak berkesudahan (seperti yang anda ada untuk robot), anda boleh mematikan skrip dengan mudah dengan menekan CTRL+C. Jika tidak, untuk mematikan skrip, anda perlu mencari prosesnya, yang kami terangkan di bawah.

  Membunuh Skrip

  Bagaimana jika anda ingin menghentikan skrip autorunning anda selepas Raspberry Pi anda dibut? Jika skrip anda telah selesai dijalankan, ia akan hilang daripada ingatan tetapi jika ia direka untuk melakukan sesuatu secara berterusan, anda perlu mencari dan mematikan tugas itu.

  1. Cari skrip anda dengan menggunakan arahan ps aux dan letakkan nama skrip anda (atau sekurang-kurangnya nama separa) selepas grep.

  Gantikan app.py dengan nama skrip anda. Anda akan melihat senarai nombor proses.

  2. Matikan setiap nombor proses menggunakan perintah sudo kill -9. Sebagai contoh,

  Lagi Tutorial:

  Cara Menangkap Tangkapan Skrin pada Raspberry Pi
  Cara Menyediakan Pelayan Web Raspberry Pi
  Cara Menjalankan Raspberry Pi 4 atau 3 dari SSD atau Pemacu Denyar
  Cara Membuat Pintasan Papan Kekunci Tersuai pada Raspberry Pi
  Cara Menjalankan Emulator pada Raspberry Pi 4
  25+ Perintah Linux Pengguna Raspberry Pi Perlu Tahu
  Cara Membuat Baju Ticker Berita Dengan Raspberry Pi

  0 0 votes
  Rating post
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x